TIPPEK, HOGY SEGÍTSEN MEGELŐZNI A MÉHNYAKRÁK

TIPPEK, HOGY SEGÍTSEN MEGELŐZNI A MÉHNYAKRÁKMinden évben közel 12000 nőt diagnosztizálnak méhnyakrákkal.

Méhnyak dysplasia fordul elő, amikor a sejtek a méhnyak-a száj a méh – kezdenek változtatni. Gyakran enyhe méhnyak dysplasia elmúlik a saját, de súlyosabb esetekben szükség lehet a kezelés. Gyakran nincsenek tünetei, és akkor kezdődhet, amikor a humán papilloma vírus (HPV) megfertőzi a méhnyaksejteket.

“Ez az, ahol a Pap kenet vizsgálat értéke, vagy HPV teszt, világossá válik. Mindkét ilyen szűrővizsgálatok lehetővé teszik a korai kimutatása abnormális sejtek, mielőtt azok előrehaladását a rák” – mondta Hector Chapa, MD, FACOG, klinikai asszisztens professzor szülészet és nőgyógyászat a Texas A&M College of Medicine. “E diszpláziás sejtek korai azonosítása lehetővé teszi a kezelés megakadályozza a progresszió.”

A HPV, a bőrről bőrre terjedő szexuális érintkezés útján terjedő vírus, kulcsfontosságú tényező a méhnyakrák kialakulásában lamediterranee. A HPV a méhnyakrák 99% – ában található, és több mint 100 törzse van. Egyes törzsek genitális szemölcsöket okozhatnak, mások pedig méhnyakrákhoz, végbélnyíláshoz, sőt torokhoz vezethetnek. Azonban a legtöbb ember, aki megszerzi a HPV a genitális területen lesz jobb a saját az első két évben. Olyan tényezők, mint a beteg immunrendszere, a dohányzási szokások, sőt a szexuális partnerek száma hozzájárul a rák kialakulásához a vírus következtében.

A HPV és a méhnyakrák megelőzésének lépései egyszerűek.

Szerezd meg a HPV vakcinát.

Az Egyesült Államokban a HPV a leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzés. A HPV-vel összefüggő daganatok körülbelül 80% – a A HPV 16-nak vagy 18-nak tulajdonítható, amelyek szerepelnek az Egyesült Államokban rendelkezésre álló HPV vakcinában. 2017-ben a HPV vakcinát kilenc-26 év közötti férfiaknál és nőbetegeknél javasolták.

“A közelmúltban, az amerikai Food and Drug Administration (FDA) kiterjesztette az ajánlott életkor a HPV vakcina nők és férfiak 27-45 éves,” mondta Alicia Hong, PhD, docens a Texas A&M School of Public Health, társigazgatója a program globális egészségügyi kutatás. “Más szóval, minden 9 és 45 éves ember megkapja a HPV vakcinát.

A szövetségi védőoltási Tanácsadó Bizottság (ACIP) ajánlja, hogy minden gyermek kap vakcinázott életkor 11 vagy 12, amely magában foglalja a két lövés hat-12 hónap különbséggel. Ha az első két oltást öt hónapon belül kapják meg egymástól, akkor a vakcina harmadik adagjára van szükség.

A 15-26 éves tizenévesek és a fiatal felnőttek és az immunhiányos egyének három adag oltást igényelnek. A vakcina különösen ajánlott a 22-26 éves férfiak számára, ha korábban nem oltották be őket, vagy nem folytattak szexuális tevékenységet más férfiakkal.

Kap rendszeres Pap kenet

Kap rendszeres Pap kenetA Pap-kenet egy rutin kismedencei vizsgálat része, amelyet egy egészségügyi szolgáltató végez, aki megvizsgálja a méhnyakat, és lekaparja a sejteket a felszínéről, hogy a laborban megvizsgálják citológiai szűrővel.

2018 augusztusában az amerikai Preventive Services Munkacsoport frissítette az irányelveket méhnyakrák szűrés átlagos kockázatú nők.

“Ezek az ajánlások vonatkoznak a nők a méhnyak, akik nem rendelkeznek semmilyen jele vagy tünetei a méhnyakrák, függetlenül attól, hogy a Szexuális anamnézis vagy HPV oltási státusz,” Hong mondta. “Ezek az ajánlások nem vonatkoznak a nők, akik nagy a kockázata a betegség.”

Az ajánlások a következők:

  • A 21 évesnél fiatalabb nők esetében nincs szükség pap-kenetre. Ehelyett meg kell kapniuk a HPV vakcinát.
  • A 21-29 éves nőknek háromévente Pap-kenetet kell kapniuk.
  • A 30-65 év közötti nőknek három lehetőségük van a szűrésre. A betegek nem kell mind a három módszer egy időben, így választhatnak egy módszer szűrés:
  • Pap kenet háromévente, vagy
  • HPV 16 és 18 vizsgálat ötévente, vagy
  • A HPV és Pap kenet ötévente történő együttes tesztelése.
  • Azoknál a 65 évesnél idősebb nőknél, akiknek előzetes vetítésük volt, nincs szükség tesztelésre.

“A nők 30-65 éves, Az Amerikai Kollégium ObGyn gyakorlati tanácsadó méhnyakrák szűrés azt mondja, a betegek meg kell beszélni mind a három szűrési stratégiák az orvos, így kiválaszthatják, mi működik a legjobban számukra,” Chapa mondta.

Chapa és Hong arra ösztönzi azokat, akik nagyobb a kockázata a méhnyakrák, mint például azok, akik a személyes kórtörténetben a méhnyakrák vagy rák, a korábbi diagnózis egy nagyfokú prekancer méhnyak elváltozás vagy egy sérült immunrendszer, hogy beszéljen az egészségügyi szolgáltatók a saját szűrési menetrend.

Biztonságos szex gyakorlása

Biztonságos szex gyakorlásaA védelem, mint az óvszer használata jelentősen csökkentheti a személy HPV-expozícióját, és csökkentheti a méhnyakrák kockázatát. A HPV a megfelelő védelem nélkül történt közösülés egyetlen példánya során is megfertőzheti az embereket.

Ne dohányozz!

A dohányzás a méhnyakrák fokozott kockázatával jár. A szakértők nem tudják biztosan, hogy miért, de néhányan úgy vélik, hogy a dohányzásból származó rákkeltő anyagok károsíthatják a szervezet HPV-fertőzések elleni küzdelmét.

A dohányzásról való leszokás nem szünteti meg teljes mértékben a dohányzásból eredő egészségügyi károkat, de a dohányzás nélküli napokról kiderül, hogy megkönnyítik a rákos megbetegedések kockázatát. Az Egyesült Államokban három rákhalál egyike sem fordulna elő, ha senki sem dohányzott volna, a járványvédelmi és Megelőzési Központok szerint.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *